Lugnet inspirerar!

Josefin Söderqvists dröm är att ha en egen gård med en studio där hon kan skriva och producera musik, både sin egen och andras. Hon är uppvuxen på landet i Ösmo och det är hon glad för.
Josefin Söderqvist

– Tänk vad coolt att ha en jättefin gård med hästar som granne när man vill rida. Och att ha nära till både hav och storstad.

Till hösten ska Josefin lämna Ösmo och prova på livet i stan. Hon flyttar in till Södermalm i samband med att hon börjar studera musikproduktion på Musikhögskolan på Valhallavägen i Stockholm.

– Jag har pendlat till skolan sedan mellanstadiet, först till Adolf Fredriks Musikklasser och sedan till Södra Latin där jag gick musiklinjen. Det ska bli häftigt att bo i storstan med tempot där och skönt att få nära till skolan. Men jag kommer att åka hem till Ösmo så ofta jag kan, jag älskar lugnet här.

Josefin har hållit på med musik ”absolut hela livet”. Båda föräldrarna är musiker och de har alltid uppmuntrat Josefin och hennes två bröder att spela och sjunga. Hon har aldrig funderat över något annat yrkesval.

– Jag tror att jag har en ganska tydlig bild av vad det här yrket kan innebära eftersom många i min familj och släkt arbetar med musik. Det handlar mycket om att vara bred och göra många olika saker inom musik.

Josefin gillar olika musikstilar som pop, jazz och körsång och spelar gärna piano eller gitarr till. Hon skriver egna låtar och ”Nynäshamn” är den första hon producerat och släppt. Målet är att få sitta i en studio och skriva och producera låtar, till sig själv och gärna till andra.

– Jag älskar att ha min vardag i studion och min dröm är att någon gång i framtiden köpa ett hus på landet med plats för studio och konsertlokal.

”Jag kommer att åka hem till Ösmo
så ofta jag kan, jag älskar lugnet här.”

Det händer att Josefin uppträder och under gymnasietiden på Södra Latin hölls många konserter.

– Just nu sjunger jag mycket men jag vill gärna spela mer gitarr. Min ena bror spelar jazzvibrafon och i somras uppträdde vi bland annat på Restaurang Kroken här i hamnen. Sedan har jag och några kompisar en vokalgrupp som håller på med improvisationssång och vi har haft konserter i Eric Ericsson-hallen på Skeppsholmen.

Musikkarriären har redan fått en rejäl skjuts framåt när Josefin i maj tog emot det prestigefulla Ted Gärdestad-stipendiet på Nalen Klubb i Stockholm. Stipendiet är instiftat av Ted Gärdestads bror Kenneth tillsammans med Janne Schaffer och syftar till att uppmuntra unga svenska låtskrivare.

Juryns motivering löd: ”Josefin har ett imponerande låtsnickeri med genomarbetade texter, ett sinnligt och eget melodisinne som inte följer de mest upptrampade vägarna. Vi är säkra på att Josefin kommer gå lååångt!”

Josefin berättar att hon har lyssnat på Ted Gärdestad under hela sin uppväxt. Är det kanske pressande att få ett pris i hans namn när man knappt fyllt tjugo undrar vi?

– Nej, det är bara peppande, jag har fått massa energi framåt i mitt fortsatta låtskrivande och producerande. Det känns jätteroligt nu med tre år på musikhögskolan där jag bara kan nörda ner mig och lära mig så mycket som möjligt.

Josefin är lite av en lokal celebritet efter att ha fått Ted Gärdestad-stipendiet och uppmärksammats för låten ”Nynäshamn” där hon står för text, musik och sång.

Text Ing-Marie Wass | Foto Niklas Milberg

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på google
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Läs mer

100% NYNÄSHAMN med webbplatsen 100nynashamn.se är ett gratis magasin om Nynäshamn, av stolta nynäshamnare och med lokalt engagemang.

Vi vill lyfta fram allt det positiva som finns att berätta om i hela vår kommun. Människorna, platserna, det lokala näringslivet, besökarna, föreningslivet, kulturen, evenemangen, boende och livsmiljö… Listan är mycket längre än så. Vi är inte i första hand en nyhetskanal, utan vill beskriva livet i Nynäshamn ur många olika perspektiv.

Magasinet 100% NYNÄSHAMN delas ut 10 ggr/år till hushåll och företag i Nynäshamn kommun, samt sprids även via tidningsställ på strategiska platser. Upplagan är drygt 15 000 ex. Vårt sommarnummer i juni delas även ut till fritidshus i kommunen och på Muskö med en upplaga på c:a 30 000 ex.

100% NYNÄSHAMN ges ut av 100% Reklam & Media i Nynäshamn AB. Både tidning och webb är gratis för läsarna och finansieras med annonser från våra fantastiska företag och verksamheter.