Grillfest hos kocken med glöd

Vi har besökt kocken Andreas Sundström på Tottnäs Rökeri, en charmig liten sommarrestaurang med tillhörande välsorterad butik. Andreas brinner för att laga riktigt god mat från grunden och sambon Helena älskar att fylla butiken och skapa trivsel.

Alldeles innan bron på vägen till Torö ligger verksamheten som Andreas driver tillsammans med sambon Helena. De har hunnit bli varma i kläderna efter fem år och sommargästerna kommer i en strid ström, med båt, bil och cykel eller till fots.

– Folk är väldigt avslappnade och glada, de är sommarlediga utan så många tider att passa och uppskattar att vi driver det här stället. Det är skön stämning helt enkelt.

”Det är skön stämning helt enkelt”

– Förra året öppnade vi upp den gamla smedjan så nu finns det även glasskiosk med kulglass där, säger Andreas.

Under vinterhalvåret driver Andreas sin egen cateringfirma. Efter utbildning och tjugo år som kock stortrivs han med sitt yrke. När han och Helena är lediga ger de sig gärna ut på jakt runt om i Sverige efter nya spännande smaker, både till köket och till butiken i Tottnäs. 

– Vi satsar på roliga produkter som inte finns i vanliga matbutiker, säger Helena och visar runt i den rustika träbutiken som hon också inrett.

Bra råvaror från grunden är receptet för framgång, enligt ägarna till Tottnäs Rökeri

– Miljön i det här gamla huset med synliga trästockar är så genuin och vi vill att det ska avspegla sig på sortimentet. Vi hittar inredning på loppisar runt om i landet, berättar Helena som har huvudansvaret för butiken.

”Miljön i det här gamla huset är så genuin”

När man kliver in möts man av färska grönsaker, potatis och Grödby-ägg. Över disk säljs rökta fiskar och räkor från Nynäs rökeri och från Roslagsfisk, gravad lax, ost, och delikatesser. Tottnäs egna sillar, röror, såser och potatissallad är mycket uppskattade. På butikshyllorna trängs, flaskor, burkar och spännande förpackningar. Fem sorters popcorn-majs från Åre, skorpor från Junsele, kolor från Börslycke, ramslöksolja från Gotland och hantverkschoklad från Malmö. En spännande burk med Bacon jam kommer från England. Fotografen slår direkt till på en flaska matchadryck.

I år är det också premiär för Bistro 28 på Körunda golfbana som Andreas driver tillsammans med kollegan Joacim Gardelin. Tillsammans har Andreas och Helena tre små pojkar varav Frans, den yngsta, intresserat följer arbetet från sin vagn. Hur hinner de allt?

– Helena och jag delar upp ledigheten mellan varandra så vi kan vara med barnen. Semester ihop hinner vi inte med, men det funkar för vi trivs, säger Andreas.

Grillad lax, halloumi och kyckling passar till samma tillbehör för att passa alla smaker.

Tips från grillmästaren 

Hemma i Nynäshamn har Andreas byggt ett utekök och grillar ofta ett par gånger i veckan, året om, något sambon Helena uppskattar. Vill du liksom dem samlas runt grillen i sommar kommer här ett gäng tips från kocken.

  • Gasolgrill är smidigt och Andreas tycker att det blir precis lika gott som att grilla med kol.
  • Skagenröra på grillat bröd, till exempel baguette, är en favorit. Andreas skagenrecept är hemligt, men han tipsar om att låta räkorna vara hela, använda majonäs, slösa med citron och ha ett uns chili i.
  • Ramslöksmajonnäs passar till det mesta. Andreas och Helena plockar säckvis med ramslök på våren. Den milda och goda majonnäsen serveras till maten på Tottnäs Rökeri och finns även på burk i butiken.
  • Meat Lust, Katsu Curry Sauce är en jättegod mild currysås som passar fint till grillat. Finns i Tottnäs butik.
  • En bra och snabb termometer är värd sina pengar. Ta gärna av det du grillar några grader tidigare än du tänkt då allt ”eftergår”, alltså fortsätter att tillagas efter grillningen.
  • Hög värme men inga lågor. En fisk eller köttbit som ska grillas hastigt behöver hög värme. 
  • Halloumi och annat fastnar inte om du har ett varmt galler. Ska du köpa grill så kolla gärna vad det är för grillgaller, tycker Andreas som själv gillar grillgaller i gjutjärn. Det håller värmen bra.
  • Citronette är en härligt sås med syra som ju passar så fint till grillat. Lika gott att blanda med nygrillade grönsaker som att rippla över en nygrillad fisk eller kyckling.


Ingredienser Citronette:

3 st citroner
1/2 tsk salt
1 msk socker
3 msk neutral olja

Gör så här: Riv citronskalet fint (cesta) och pressa dem efteråt. Koka upp saften med salt och socker. Låt svalna och mixa sedan med olja och citroncestet.

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på google
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Läs mer

100% NYNÄSHAMN med webbplatsen 100nynashamn.se är ett gratis magasin om Nynäshamn, av stolta nynäshamnare och med lokalt engagemang.

Vi vill lyfta fram allt det positiva som finns att berätta om i hela vår kommun. Människorna, platserna, det lokala näringslivet, besökarna, föreningslivet, kulturen, evenemangen, boende och livsmiljö… Listan är mycket längre än så. Vi är inte i första hand en nyhetskanal, utan vill beskriva livet i Nynäshamn ur många olika perspektiv.

Magasinet 100% NYNÄSHAMN delas ut 10 ggr/år till hushåll och företag i Nynäshamn kommun, samt sprids även via tidningsställ på strategiska platser. Upplagan är drygt 15 000 ex. Vårt sommarnummer i juni delas även ut till fritidshus i kommunen och på Muskö med en upplaga på c:a 30 000 ex.

100% NYNÄSHAMN ges ut av 100% Reklam & Media i Nynäshamn AB. Både tidning och webb är gratis för läsarna och finansieras med annonser från våra fantastiska företag och verksamheter.