Ärlan – den gröna pärlan!

De älskar att bygga, de älskar trädgård och de älskar mat. Vad gör man då? Jo, bygger en egen restaurang med kafé i sin villaträdgård!

I slutet av juni invigdes den nya restaurangpaviljongen, som också går under namnet ”glashuset”, i villaträdgården på Viagatan i Nynäshamn. Men Helena och Sten Danielsson har drivit Ärlan Mat och Trädgård sedan 2015. Fram tills nu har gästerna bokstavligen suttit inne i deras hem när vädret så krävde, men annars var det bord och stolar i den stora trädgården som gällde.

Att driva restaurang och kafé på den egna tomten har bara fördelar tycker de. De gillar människor och möten och har nära, mycket nära, till jobbet.
Sten, som är byggnads- och finsnickare, talar om de långa restiderna i byggbranschen.

– Det här fungerar jättebra! säger Sten.
– Vi är hemma, vi slipper resa och sitta i köer.

Och de känner inte att deras privata zon naggas i kanten av gästerna.
– Nej, absolut inte! Vi vill ha liv omkring oss, säger Helena.

Sten och Helena
Foto Niklas Milberg

”Vi vill ha liv omkring oss

Den nya restaurangen är en stor glaspaviljong med fullt utrustat kök och stora ytor för matgäster och fester. Där har man nu öppet för lunchgäster på onsdagar och torsdagar. Lunchen består av en vegetarisk och vegansk buffé, men man kan också beställa en bit kött eller fisk som tillägg om man vill. Fikagäster är särskilt välkomna på onsdagar, då det serveras eftermiddags-te med hembakat som exempelvis husets egen chokladkaka, kardemummabullar, hallongrottor och mandel- och citronkaka.

Helena och Sten får många frågor om sin trädgård. Här finns bland annat en egen damm, vackra träd och växter som matgästerna kan njuta av under säsong. Tulpanträdet med sina uppseendeväckande blommor är ett exempel, och paret framhåller att miljön är en viktig del av besöket för många gäster.

Båda har en bakgrund inom byggbranschen, Helena som byggnadsingenjör och Sten som byggnadssnickare. Men de är inga noviser i den aktuella rollen heller. Redan under 1980-talet drev de den vegetariska restaurangen Oliven, på hörnet Nynäsvägen/Skolgatan i Nynäshamn. Alltså långt innan dagens trend med raw food och vegetarisk mat blivit stor och fått fäste.

I villan på Viagatan har de bott i 22 år. Grannrelationerna är goda, och närboende verkar inte störas av att en restaurang har öppnat i de lummiga kvarteren.

– Vi har underbara grannar, de är toppen. Och vi hjälps åt här på gatan.
Inför hösten satsar Ärlan på att utöka med kvällsöppet några dagar i veckan. Helena och Sten smider ständigt på planerna, som exempelvis inkluderar torsdagskvällar med pastatema och after work med danska smörrebröd på fredagar. Lördagarna viks i första hand för abonnerade fester, och man har redan haft flera firande sällskap i den nya glaspaviljongen.

Hårt jobb verkar inte avskräckande på paret, som sprutar ur sig idéer för att utveckla restaurangen och även etablera sig som ett viktigt turistmål i staden.

– Vi älskar ju att bygga och vi älskar trädgårdsplanering! Vi njuter av att gå runt här i huset och i trädgården.

Glashuset, växthuset, restaurangen – kärt barn har många namn.

Numera kan du välja kött eller fisk till din vegetariska rätt.

Recept – Ärlans älskade veganska potatisgratäng

En favorit bland matgästerna är Ärlans potatisgratäng. Den här är helt vegansk, men den som vill kan byta ut havregrädden mot vanlig vispgrädde. Om det är kärleken till marlagningen eller havregrädden som gör den extra god kan vi inte svara på.

• 1,5 kilo potatis, gärna mjölig
• 1 stor purjolök
• 7,5 dl havregräddde (eller vispgrädde)
• Salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Skiva den oskalade potatisen i lagom tunna skivor. Finstrimla purjolöken. Ta en ugnsform som är ca 25 gånger 35 centimeter. Häll ca 1,5 dl havregrädde i botten. Strö ut ett lager potatis och salta och peppra. Fördela sedan den strimlade purjolöken (ca 5 dl) i formen och strö över resten av potatisen. Häll över resten av havregrädden (6 dl) och salta och peppra igen. Sätt in i den varma ugnen och grädda i ca 50 minuter tills potatisen är klar.

Text Niklas Milberg | Foto Charlotte Friberg

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på google
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Läs mer

100% NYNÄSHAMN med webbplatsen 100nynashamn.se är ett gratis magasin om Nynäshamn, av stolta nynäshamnare och med lokalt engagemang.

Vi vill lyfta fram allt det positiva som finns att berätta om i hela vår kommun. Människorna, platserna, det lokala näringslivet, besökarna, föreningslivet, kulturen, evenemangen, boende och livsmiljö… Listan är mycket längre än så. Vi är inte i första hand en nyhetskanal, utan vill beskriva livet i Nynäshamn ur många olika perspektiv.

Magasinet 100% NYNÄSHAMN delas ut 10 ggr/år till hushåll och företag i Nynäshamn kommun, samt sprids även via tidningsställ på strategiska platser. Upplagan är drygt 15 000 ex. Vårt sommarnummer i juni delas även ut till fritidshus i kommunen och på Muskö med en upplaga på c:a 30 000 ex.

100% NYNÄSHAMN ges ut av 100% Reklam & Media i Nynäshamn AB. Både tidning och webb är gratis för läsarna och finansieras med annonser från våra fantastiska företag och verksamheter.