Jazzen lever i Nynäshamn

JIN Jazz är en musikförening som arrangerar konserter i Nynäshamn, flera av dem i världsklass med såväl svenska som mer långväga artister. Först ut i år är New York-baserade Veronica Swift med sin altsaxofonist Jim Snidero som uppträder på Konstpoolen 26 februari.

Att nynäshamnare erbjuds jazzkonserter med kända artister kan vi tacka Gösta Rising och fem andra eldsjälar för. De arbetar ideellt i JIN Jazz med stöd från Statens kulturråd och Nynäshamns kommun samt en hel del lokala sponsorer. Går allt som planerat kan klubben fira 25-årsjubileum år 2022.

– Det är alltid lika nervöst eftersom vi måste ansöka om nytt stöd varje år, det har vi hållit på med i 23 år nu. Innan vi får besked är det svårt att planera konsertåret, säger Gösta Rising.

JIN Jazz har i dag 262 medlemmar och är medlem i Riksförbundet Svensk Jazz. 

”Inspirerad av min pappa ville även jag göra något för Nynäshamns kulturliv”

Intresset för jazzmusik föddes tidigt hos Gösta och under ungdomsåren slog han sig ihop med kompisar som hade samma intresse och bildade en jazzcirkel.

– Vi höll till i en källarlokal där vi spelade våra medhavda jazz-
skivor. Då fanns inga streamingtjänster så man fick vackert läsa jazztidningar och lyssna på radio för att sedan söka upp de butiker som kunde tänkas ha eller beställa hem LP-skivorna, berättar han. 

Gösta är utbildad fotograf och drev HG-bild tillsammans med kollegan Hans G Hansson. Genom åren har det blivit många reportagefoton, framför allt för Nynäshamns Posten. Men också fina porträtt på jazz-
legender som Duke Ellington och Louis Armstrong. I början på nittiotalet fick han utmärkelsen Årets porträttfotograf två gånger. Numera ser han fotograferandet mest som en hobby.

– Under några år tog familjen och jobbet all tid, så jag satte jazzen på vänt. I slutet av nittiotalet väcktes idén att göra något kul för Nynäshamn. Jag är tredje generationen nynäshamnare och min pappa var känd för sina nyårsrevyer som då sattes upp i gamla Folkets Hus, det som i dag är Kulturskolan. Jag ville också bidra till kommunen på något sätt.

Gösta slog sig åter ihop med några av sina gamla jazzkompisar och de startade JIN som står för Jazz i Nynäshamn. Redan från starten var Nynäsgården intresserad av att ha konserter hos sig och ett långvarigt samarbete inleddes.

JIN Jazz arrangerar 17 – 18 välbesökta konserter varje år.

– Sensommarjazz under Blodboken på Nynäsgården har vuxit under årens lopp och drar mycket folk. Konserten hålls varje år, första
lördagen i augusti. Med hjälp av våra lokala sponsorer kan vi hålla hög klass på våra artister, säger han.

En lång rad artister från Sveriges jazzelit har spelat här genom åren, som Lars Erstrand, Putte Wickman, Rigmor Gustafsson, Sveriges Jazzband, Sliding Hammers, Claes Janson, Hayati Kafe, Ann-Kristin Hedmark och Berndt Egerbladh, för att nämna några.

Musikern och kompositören Svante Henryson på cello i höstas. Han har  turnerat med bland andra Yngwie Malmsteen, Elvis Costello och Anne Sofie von Otter.

Den amerikanska jazzstjärnan Sharón Clark på Sensommarjazz under blodboken i somras. 

Just nu är Linneá Henriksson aktuell som programledare i Melodifestivalen men 2009 var hon i Nynäshamn och sjöng på ”Havstrappan”, då på lilla scenen inne vid hamnbodarna. Numera håller Ung jazz till på lilla scenen bredvid Flötet Grill & Bar.

”Varje onsdag i juli är det fri entré till Ung jazz på Havstrappan”

– Ung Jazz på Havstrappan i juli är ett samarbete med Nynäshamns kommun och Rotary och mycket uppskattat, både av nynäshamnare och sommarturister. Vi tar kontakt med unga talanger från jazzlinjen på Kungliga Musikhögskolan och de är glada för att få uppträda inför publik mot mat och ett litet arvode. Linnea Henriksson höll ett par konserter här innan hon slog igenom. Caroline Cederlöf, mer känd som GRANT, Izadora Burenstrand, Anna Jalkéus, Lovisa Jennervall är några andra som börjat sin bana hos oss.

”Linnea Henriksson är en av många unga som hållit konsert på Havstrappan innan de slagit igenom”

– Vi äger själva en scenvagn och ljudutrustning, resten hyr vi in. Det är en hel del arbete, dels med att hitta och kontraktera artister såklart, men också praktiska saker som att trycka affischer och distribuera programhäften för att marknadsföra konserterna, säger Gösta.

De flesta konserterna hålls i Konstpoolens utställningshall, där JINs välstämda flygel står redo. Innan spelningen passar många konsertbesökare på att äta, ta ett glas och umgås på tapasrestaurangen vägg i vägg.

– Jag tycker om all jazz men bäst gillar jag den som spelades på 50- och 60-talet, av artister som Art Blake, Duke Ellington och Miles Davies. Vår repertoar är bred, precis som jazzen själv, och det finns något för de flesta smaker. Det bästa är att lyssna på en livekonsert i gott sällskap, säger Gösta.

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på google
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Läs mer

100% NYNÄSHAMN med webbplatsen 100nynashamn.se är ett gratis magasin om Nynäshamn, av stolta nynäshamnare och med lokalt engagemang.

Vi vill lyfta fram allt det positiva som finns att berätta om i hela vår kommun. Människorna, platserna, det lokala näringslivet, besökarna, föreningslivet, kulturen, evenemangen, boende och livsmiljö… Listan är mycket längre än så. Vi är inte i första hand en nyhetskanal, utan vill beskriva livet i Nynäshamn ur många olika perspektiv.

Magasinet 100% NYNÄSHAMN delas ut 10 ggr/år till hushåll och företag i Nynäshamn kommun, samt sprids även via tidningsställ på strategiska platser. Upplagan är drygt 15 000 ex. Vårt sommarnummer i juni delas även ut till fritidshus i kommunen och på Muskö med en upplaga på c:a 30 000 ex.

100% NYNÄSHAMN ges ut av 100% Reklam & Media i Nynäshamn AB. Både tidning och webb är gratis för läsarna och finansieras med annonser från våra fantastiska företag och verksamheter.