Med vinterfåglar i fokus

En gitarrlärare som extraknäcker som bergsprängare och som gömmer sig i jakten på småfåglar! David Janglöv har många strängar på sin lyra, varav naturfotograf med fåglar i fokus är en.

David Janglövs huvudsyssla är att lära ut gitarrspelandets sköna konst till elever på Kulturskolan i Nynäshamn. När han hinner hjälper han också till som bergsprängare i sin pappas firma. Men övrig tid plockar han gärna fram kameran och dokumenterar naturen runt Nynäshamn. Under vinterhalvåret tillbringar han många timmar i gömslen intill fågelbord, för att fånga färggranna vinterfåglar på bild.

Runt årsskiftet drog stora mängder av fågelarten tallbit in över nynäshamnstrakten och David Janglöv var en av dem som gav sig ut i jakten på att fånga den färggranna fågeln på bild.

– Tallbiten måste man följa, man får ta tillfället när de dyker upp. Jag tog bilder av dem vid Lidl i Nynäshamn efter att en kompis hört av sig och tipsat.

Andra fåglar passar han på att fotografera när de kalasar på frön vid olika fågelbord och matplatser.

– Jag brukar ha fågelmatning på olika ställen under vintern. Så kan jag gömma mig i närheten.

Konsten att få till en riktigt bra bild är att tänka sig den, att planera den i förväg, förklarar David. Man kan exempelvis koncentrera sig på en gren eller kvist med vacker omgivning som ram och helt enkelt ha tålamod och vänta på att en fågel ska sätta sig där.

– Man får lov att lära sig fåglarnas beteende. Det underlättar!

En av de bästa upplevelserna för David var i somras när han fick tips om att en lappuggla synts till utanför Nynäshamn. Utan någon större förhoppning om att den skulle finnas kvar gav han sig av till platsen där lappugglan synts till.

– Och så satt den där, i princip på samma pinne som den hade setts på dagen innan. Jag hade aldrig fotat en uggla innan dess.

På frågan om han har några favoritbilder tänker han efter och lyfter fram de han i vintras tog på en större hackspett. 

– De gillar jag! När man får utdelning efter all den möda man har lagt ner.

Blickar han framåt skulle en fågelexkursion till Norge sitta fint.

– Att fota lunnefåglar i fint ljus i deras eget landskap vore roligt.

Men David fotar inte bara fåglar. Han fotograferar också landskap, gärna runt om Nynäshamn. En tredje specialitet är att fota insekter med makroobjektiv. De starkt uppförstorade bilderna på insektshuvuden blir till fascinerande porträtt av varelser som faktiskt har likheter med oss själva.

– Ögonen på en helt vanlig blomfluga du hittar i fruktskålen är roligt att fotografera! 

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på google
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Läs mer

100% NYNÄSHAMN med webbplatsen 100nynashamn.se är ett gratis magasin om Nynäshamn, av stolta nynäshamnare och med lokalt engagemang.

Vi vill lyfta fram allt det positiva som finns att berätta om i hela vår kommun. Människorna, platserna, det lokala näringslivet, besökarna, föreningslivet, kulturen, evenemangen, boende och livsmiljö… Listan är mycket längre än så. Vi är inte i första hand en nyhetskanal, utan vill beskriva livet i Nynäshamn ur många olika perspektiv.

Magasinet 100% NYNÄSHAMN delas ut 10 ggr/år till hushåll och företag i Nynäshamn kommun, samt sprids även via tidningsställ på strategiska platser. Upplagan är drygt 15 000 ex. Vårt sommarnummer i juni delas även ut till fritidshus i kommunen och på Muskö med en upplaga på c:a 30 000 ex.

100% NYNÄSHAMN ges ut av 100% Reklam & Media i Nynäshamn AB. Både tidning och webb är gratis för läsarna och finansieras med annonser från våra fantastiska företag och verksamheter.