Höstvindar ger makalösa vågor

Vågsurfning förknippas oftast med soliga sandstränder i Australien och Kalifornien. Men det går utmärkt att surfa även här på nordligare breddgrader och högsäsongen på Torö Stenstrand har precis dragit igång.

Staffan Rennermalm är en av surfarna i regionen som håller ständig koll på väderprognosen. Blåser det sydliga vindar på minst tio meter per sekund kan det vara läge att packa in surfbrädan i bilen och ge sig av till Torö.

– Jag åker dit så ofta jag kan för att surfa och fota. Under vinterhalv året blir det mera, har man tur så kan det bli varje helg.

Blåser det sydliga vindar på minst 10m/s är det läge att packa in surfbrädan

Miguel Mouzinho är säker på vågorna.

Mäktigt och vackert.

Högsäsongen har precis börjat och pågår fram till mars. Sedan lugnar vindarna ner sig och antalet surfdagar går ner. Men även sommarhalvåret bjuder på dagar med bra surf, berättar Staffan.

– Det är alltid någon gång varje sommar som det går att surfa i shorts, när det är 22 grader i vattnet. Det händer!

Staffan har surfat sedan 2010 och ett par år senare började han åka till Stenstrand. Intresset för vågsurfning har ökat stadigt de senaste decennierna. Och under de år Staffan har surfat på Stenstrand märks en tydlig ökning.

– Vår, sommar, höst är det många fler där än det var tidigare. Det kan vara 75 surfare på ett och samma ställe en bra dag.

– Men det lugnar ner sig under vintern.

Många kvinnor surfar numera, berättar Staffan Rennermalm. Här väntar Evelina Sinisalo på vågen.

Och det är många kvinnor som surfar numera, berättar Staffan, vilket han tycker är extra roligt. Surfning har varit en mansdominerad sport och ibland ganska sexistiskt, påpekar han. Det har tjejerna på Stenstrand ändrat på.

Staffan åker till Algarvekusten i Portugal för att surfa några gånger om året. Han har också testat vågor i Frankrike, England, Maldiverna och Australien. Den stora skillnaden mellan att surfa i Portugal jämfört med Stenstrand är att det är mer ”vågsäkert” vid Algarvekusten.

– Du kan surfa någonstans varje dag. Och så är det lite kyligare på Torö. Särskilt med tanke på att det bästa surfvädret infaller på vintern.

– Jag har surfat i minus 0,1 grader på Stenstrand. Det går bra ner till 4 grader, men under den temperaturen händer det något med vattnet. Det känns som att det blir trögare.

Vintersurfande kräver heltäckande våtdräkt, som är 5-6 millimeter tjock. Det är viktigt att sömmarna är vattentäta. Dräkten kompletteras med huva, skor och vantar eller handskar i sju millimeter tjockt våtdräktsmaterial.

– Då kan du ligga i en till två timmar. 

– Men det är vinden mer än vattentemperaturen som är problemet. Är det fyra grader varmt i vattnet men minusgrader i luften så är det vinden som kyler ner dig.

Celebritet på Stenstrand. En av världens bästa surfare – Matt Wilkinson från Australien – har surfat på Torö.
Här med Staffan Rennermalm, till höger.

Även celebriteter har hittat till Stenstrand.

– Efter att vi hade surfat klart en dag förra året och stod och bytte om, kom en kille förbi som heter Matt Wilkinson – en av världens bästa surfare!

Australienske Matt var i Sverige med sin fru, vars svenska kompis
skulle gifta sig. Då passade de på att testa de svenska vågorna på Torö.

– Han tyckte att vattnet smakade konstigt! Och att det var kallt, det var 8-9 grader kanske. Men det var en bra dag att surfa på!

September i år bjöd på några riktigt bra dagar för både surf och fotografering. Mauritz Armfelt visar vägen genom Stenstrands vågor.

Text Niklas Milberg
Foto Staffan Rennermalm

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på google
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Läs mer

100% NYNÄSHAMN med webbplatsen 100nynashamn.se är ett gratis magasin om Nynäshamn, av stolta nynäshamnare och med lokalt engagemang.

Vi vill lyfta fram allt det positiva som finns att berätta om i hela vår kommun. Människorna, platserna, det lokala näringslivet, besökarna, föreningslivet, kulturen, evenemangen, boende och livsmiljö… Listan är mycket längre än så. Vi är inte i första hand en nyhetskanal, utan vill beskriva livet i Nynäshamn ur många olika perspektiv.

Magasinet 100% NYNÄSHAMN delas ut 10 ggr/år till hushåll och företag i Nynäshamn kommun, samt sprids även via tidningsställ på strategiska platser. Upplagan är drygt 15 000 ex. Vårt sommarnummer i juni delas även ut till fritidshus i kommunen och på Muskö med en upplaga på c:a 30 000 ex.

100% NYNÄSHAMN ges ut av 100% Reklam & Media i Nynäshamn AB. Både tidning och webb är gratis för läsarna och finansieras med annonser från våra fantastiska företag och verksamheter.