Tyra Bäckström – Högst upp på pallen

Att Tyra Bäckström skulle vinna SM i motocross i Kil den 15 september stod klart redan när vi träffade henne strax före finalhelgen. Hon har vunnit alla delsegrar och fått ett ointagligt försprång.

Vi är på väg till Tyra Bäckström för en intervju och kör genom ett vackert Sorunda. Sista biten går rakt in i skogen och till slut skymtar ett rött hus med vita knutar. En rejält stor husbuss och en blanksvart minbuss med logotypen ”Team 24MX Girls” signalerar att vi är framme hos ”familjen Motocross”.

Tyra ska strax iväg till Uringe crossbana och sin tisdagsträning med Fredrik Lindehall. Hon fyller tolv år den sista november men vet redan att hon vill bli världsmästare och proffs i motocross.

– Jag har gillat farten sedan jag satt på en crossmotorcykel första gången. Min allra första egna crosscykel fick jag när jag var fem, och den jag har nu som är på 85 kubik fick jag när jag fyllde nio.

Det är väldigt kul att vinna över killarna.

Crosskläder, skydd, stövlar, hjälm, glasögon – det är mycket som ska på och allt ska sitta perfekt. Tyras långa hår behöver flätas och stoppas i säkerhet innanför kläderna innan hon kan ge järnet. Tyra gillar inte när kläder eller skydd är smutsiga, men det är de ibland.
Tyras Bäckström är inte tolv år fyllda men hennes mål är redan spikade, att bli världsmästare och proffs i motocross. När det här numret ligger i brevlådorna har hon nyligen fått ta emot en guldpokal i ungdoms-SM 2019 i den nyinrättade klass som kallas för 85 Girls som riktar sig till tjejer som är mellan 12 och 15 år gamla.

Tyras pappa Johnny är crosslärare och ser dessutom till att Tyras cross alltid är i topptrim.

Kärleken till farten och de höga hoppen verkar ligga i blodet. Tyras farfar, hennes pappa och fyra storebröder har alla kört cross. Mamma Camilla kör inte själv men startade och blev lagledare för Team 24MX Girls ett år efter att Tyra börjat tävla som sjuåring. I dag är Camilla även en engagerade tävlingsledare.

– Fördelen med ett team är att det är lättare att hitta sponsorer. Alla tjejerna kör i likadana kläder med sin egen logga ”24 MX Girls Racing Team”. Sponsorerna bidrar till crosskläder, reservdelar och däck mot att företagens namn syns. Tjejerna är väldigt bra på att själva värva sponsorer, säger mamma Camilla.

Pappa Johnny är teamchef och tränar tjejerna på Uringe MX Stockholm.Banan ligger i Botkyrka precis på gränsen till Sorunda, men kör man cross får man vara beredd att åka mycket längre än så. Därför har familjen, utöver crossbussen, en stor husbil med plats för såväl att sova och bo som för crosscykeln längst bak. Tyra tycker det är jätteskönt att
ha både mamma och pappa med när hon kör.

– Det här är en livsstil, familjen åker på träning eller tävling varje lördag och söndag, säger Camilla. Alldeles dagarna före vi träffar Tyra har hon hamnat högst på prispallen i en serie som heter YMX där tjejer och killar kör i samma tävling.

– Det var väldigt kul att vinna över killarna, säger Tyra.

Tyra högst upp på pallen i SM som första guldmedaljör i nyinrättade 85 Girls klassen.
Foto Camilla Karlsson

Följ Tyra och
24MX Girls

Tyras Instagram: 24mx_tyra587

Facebook: 24MX Girls Racing Team

Instagram: 24MX Girls Racing Team

När 100% Nynäshamn går till tryck har Tyra precis vunnit ungdoms-SM, MX-Girls 85cc, i Värmland. En taggad Tyra satsade allt, trots att det redan stod klart att hon skulle hamna högst på prispallen. Hennes tävlingsinstinkt lyser igenom den annars lite blyga fasaden. Nu när hon har vunnit SM är nästa mål att bli världsmästare.

– Det var jätteroligt att vinna ungdoms-SM. Jag längtar till när jag får tävla i Europa och i världen. Min högsta önskan är att köra både SM och VM med Emilie Dahl och Natalie Kane (Tyras förebilder) – och att vinna förstås.

Tyra gillar även kläder och inredning.

Vi sitter en stund i Tyras rum och pratar. Hon gillar inredning och att ha ordning omkring sig. Rummet är lite av en dröm i behagligt grå nyanser och en romantisk fondtapet med stora vita blommor. En stor mjuk nalle lutar sig mot den stoppade sänggaveln. Den och en diger samling pokaler bryter av och berättar mer om vem som bor här.

Det går bra för Tyra och hon får en hel del uppmärksamhet. Hon har blivit intervjuad på teve flera gånger och var nyligen med i artisten Grants musikvideo (även hon från Nynäshamn). Samtidigt lägger hon mycket arbete på skolan. Hon har just börjat sexan och vill vara bäst även här. Drömyrket är veterinär, för Tyra älskar djur. Hon har två katter men längtar efter en egen hund, helst en liten ullig Pomeranian.

– Jag gillar att ha mål och tycker om att plugga. Det är viktigt attkunna fokusera och vara stark för att orka köra fort, så jag äter bra och tränar jättemycket.

Ett lopp med i motocross tar 15 till 20 minuter plus två varv till efterdet. Det kräver god fysik och flera gånger i veckan simmar Tyra eller ger sig ut och springer en mil, något hon gör på timmen.

Tyra är starkare än de flesta och det ger resultat

– Det är främst ben, axlar, mage och rygg som ska vara starka. Tyra är starkare än de flesta och det ger resultat när hon tävlar, säger en stolt pappa Johnny som hjälper Tyra att träna rätt.

Både Tyra och teamkompisen Tilda har sin tävlingslicens för MXStockholms motorcykelklubb. Tävlingarna och all träning tar mycket tid och Tyra hinner inte umgås med vänner utanför crossen så ofta.
Tack vare den har hon ändå gott om vänner i alla åldrar, både killar och tjejer, runt om i landet. Efter träningslägret i Spanien förra året fick hon även vänner utomlands.

– Fast ibland fikar jag med någon kompis inne i Nynäshamn, oftast med Tilda, säger Tyra och avslöjar att hon utöver att bli veterinär även skulle kunna tänka sig att driva ett eget kondis i framtiden.

Tyras plan är att flytta till Stenungsund efter nian. Där ligger Sveriges enda motocrossgymnasium.

– Då flyttar vi med, säger mamma Camilla glatt och pappa Johnny nickar och skrattar.

NYFIKEN PÅ MOTOCROSS?

Pappa Johnny tipsar om att det är bra att gå crosskola. Cross körs både på sand och jord, Tyra gillar bäst jord, för då går det fortast, uppåt 130 km i timmen. Då är det viktigt att veta hur man kör säkert.

– Innan jag började tävla gick jag i crosskolan och lärde mig körteknik, hur man väljer spår och kör om och när man ska gasa och bromsa. Sedan är det viktigt att kunna alla regler och flaggor. Vi fick också lära oss hur vi tvättar motorcykeln så att inga farliga ämnen rinner ut i naturen.

Tyras mamma Camilla som är lagledare för Team 24MX Girls, är ocksåtävlingsledare och ansvarig för att det finns tillräckligt många funktionärer samt ambulans på plats när hon arrangerar en tävling med tjejerna i teamet.

– Säkerheten är hög och det händer sällan några allvarliga olyckor, säger Camilla.Tyras tränare Fredrik Lindehall tycker att det bästa sättet att komma i kontakt med sporten är att kontakta närmaste motocrossklubb. Åk dit på en träning, träffa aktiva och se hur det går till. Många klubbar har crosskola och vissa även motorcyklar och utrustning man kan få prova. Du kan också kontakta svenska motorcykelförbundet eller söka upp en crossbutik för tips och råd hur du bäst
kommer igång. Om du besöker en SM-tävling i motocross kan de ofta erbjuda provkörning med instruktör för nybörjare.

– Det är en obeskrivlig känsla att kunna dra iväg på en cross i tuffa förhållanden. Pressa sig till max och samtidigt känna kontroll är en otrolig kick. Alla borde få chansen att känna det någon gång!

TEXT INGMARIE WASS | FOTO CHARLOTTE FRIBERG

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på google
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Läs mer

100% NYNÄSHAMN med webbplatsen 100nynashamn.se är ett gratis magasin om Nynäshamn, av stolta nynäshamnare och med lokalt engagemang.

Vi vill lyfta fram allt det positiva som finns att berätta om i hela vår kommun. Människorna, platserna, det lokala näringslivet, besökarna, föreningslivet, kulturen, evenemangen, boende och livsmiljö… Listan är mycket längre än så. Vi är inte i första hand en nyhetskanal, utan vill beskriva livet i Nynäshamn ur många olika perspektiv.

Magasinet 100% NYNÄSHAMN delas ut 10 ggr/år till hushåll och företag i Nynäshamn kommun, samt sprids även via tidningsställ på strategiska platser. Upplagan är drygt 15 000 ex. Vårt sommarnummer i juni delas även ut till fritidshus i kommunen och på Muskö med en upplaga på c:a 30 000 ex.

100% NYNÄSHAMN ges ut av 100% Reklam & Media i Nynäshamn AB. Både tidning och webb är gratis för läsarna och finansieras med annonser från våra fantastiska företag och verksamheter.