Java!

Fikapaus. Kafferep. Elvakaffe. Lattemamma. Kaffe med dopp. Kärt barn har gett upphov till många namn och uttryck.

Vi svenskar älskar vårt fika lika mycket som engelsmännen dyrkar sitt afternoon tea. Trots att det dricks mer kaffe per capita i våra nordiska grannländer, så är det ändå vi svenskar som gjort kaffetåren till vår egen nationaldryck och blivit världsberömda för vår ”swedish fika”. Somliga behöver den för att komma igång inför dagens utmaningar, medanden för de flesta av oss är ett sätt att koppla av en stund och umgås tillsammans med kollegor, familj och vänner. Förr var det vanligt att den serveras i kokad form direkt ur en panna, gärna tillsammans med sju sorters kakor vid festligare tillfällen. Eller kunde den drickas i all enkelhet på ett fat med bara en sockerbit som tillbehör. På 80-talet fick vi lära oss att kaffet kunde få en mer fransk touch, med den stora mjölkproducentens reklamslogan ”café au lait – kaffe med varrrm mjölk” (och franskt uttal förstås). Mycket har hänt sedan dess. Vi har fortsatt att importera mer kontinentala vanor och idag fått en uppsjö av kaffesorter att välja bland. För den som är fikasugen i Nynäshamn finns också många alternativ, från de mer traditionella till de senaste trenderna på kaffefronten. Här får du tips om några av dem, så att du kan välja och hitta din egen favorit…

Louise Öbrink på Chokladhuset
Kaffe och bakelse från Chokladhuset

Vi börjar hos Chokladhuset, som gått från att vara den lilla butiken hemma i villan till att inför denna säsong öppna i nya, trivsamma och betydligt rymligare lokaler på Hamngatan i Nynäshamns centrum. Louise Öbrink har gjort sig vida känd för tillverkningen av sina utsökt goda chokladpraliner, och har under lång tid levererat en ny pralin årligen till de festligheter som hålls för nobelpristagarna, ”Nobel Night Cap”. I samband med flytten till centrum har verksamheten utökats, och nu har Louise skapat ett riktigt café i sina lokaler – med chokladtema förstås. Kaffet som serveras är nyrostat och rättvisemärkt av märket Gringo, med egen plantage och svenskt rosteri. Självklart har kaffet här en ton av kakao. Man kan också välja bland kalla kaffedrycker, choklad och teer. Förutom det stora utbudet av chokladpraliner erbjuder konditorn Louise och hennes medarbetare till sommaren även bakelser och andra bakverk, våfflor – och inte minst den egentillverkade glassen, som man i bästa fall kan njuta av i strålande sol på uteserveringen. Stället är ett måste för alla chokladälskare!

Müllers Konditori
Espresso House

Ett riktigt klassiskt konditori hittar man om man styr stegen vidare upp i Nynäshamns centrum. Hos Müllers Konditori på Fredsgatan är det de traditionella bakverken som är höjdpunkten, med allt från goda småkakor till fantastiska bakelser och tårtor – och nybakat matbröd förstås. Under säsong är det den episka och prisvinnande Müllers-semlan med rosa mandelmassa som är storsäljaren. På liten yta har det populära ägarparet Michal och Kamilla Bialk bevarat den riktigt genuina kondiskänslan och sommartid utökas antalet sittplatser med en trottoarservering. Vi rekommenderar Müllers egen tolkning av Budapestbakelsen – med blåbär och jordgubbe.

Vill man istället uppleva de senaste kaffetrenderna ska man besöka ett av de nya tillskotten på Nynäshamns cafékarta, nämligen Espresso House. I de nyrenoverade lokalerna på Centralgatan, där det anrika konditoriet ”Thorssans” (Thorsells) tidigare fanns, har man skapat en trivsam träffpunkt i stan där många gärna tillbringar långa stunder tillsammans med den proffsiga personalen. Utbudet av kaffesorter är stort och missa inte kedjans ”special brew”, ett kaffe av hög kvalitet. Tilltuggen är många, men framför allt bullarna och blåbärspajen tillhör storsäljarna. Sommartid finns också mer svalkande drycker i sortimentet, och då kan man även välja att sitta ute för att betrakta folklivet i centrum.

Hamnbageriet

Skärgårdscafét

Ett stenkast från centrum, i gästhamnens mysiga hamnbodar, finns flera alternativ för den fikasugne. Här kan man t ex slå sig ner på det trivsamma lilla torget och njuta av folkvimlet sommartid. I en av bodarna finns det året runt-öppna Skärgårdscafét, som också har sittplatser inomhus. Här är utbudet stort, genuint och hembakat. Kristin Larsson, som driver familjecaféet, berättar att den gotländska saffranspannkakan är en favorit hos kunderna, liksom våfflorna och den ekologiska Guteglassen. Sconesen som serveras på klassiskt engelskt vis med sylt och clotted cream är också en höjdare. På hyllorna trängs ett roligt utbud av produkter, allt från teer till kryddor, delikatesser och lite annorlunda presenter.

Tvärs över torget har familjen Betzekis sedan många år tillbaka ett eget litet sommarimperium med verksamheter i flera av bodarna. I Hamnbageriet erbjuder de allt från egenbakade svenska kanel- och kardemummabullar till italienska bakverk. Det rykande färska matbrödet är också en storsäljare och utbudet stort. Här serveras ekologiskt italienskt kaffe till bakverken. En klassiker i Nynäshamn är också den egna boden med glass från Lejonet & Björnen. Liksom hos granncaféet finns också flera veganska alternativ för den som så önskar.

Hanna och Ove Nilsson på Lövhagens Café & Vandrarhem
Ösmo Plantshop

En bit söderut från gästhamnen finns Lövhagens friluftsområde, och här driver familjen Nilsson sin verksamhet. Lövhagens Kaffeservering och Vandrarhem ligger i den faluröda, tidigare bondgården med vita knutar, som sedan många årtionden tillbaka huserar en riktigt traditionell kaffeservering. Här sitter den äkta genuina känslan i väggarna och utbudet doftar hembakat. Sommartid fylls den stora gräsmattan i trädgården av gäster från när och fjärran, som ofta väljer den populära våfflan till kaffet.

Caféturen avslutas i motsatt riktning, någon mil norr om Nynäshamns stad. Ösmo Plantshop har ett eget café med vegetarisk servering som inte minst blivit en favorit hos de många tävlings- och träningscyklister som passerar på sin färd mellan Stockholm och Nynäshamn. Alldeles intill väg 73 finns ett trädgårdsparadis där man kan slå sig till ro och ta en paus bland spirande växter och prunkande grönska, till ljudet av fågelkvitter från skogen intill. Ägarparet Elisabeth och Gerhard har involverat hela familjen Deckart i företaget, som tillsammans skapat en miljö utöver det vanliga. I caféet är utbudet av hembakade tårtor och andra bakverk stort och för den mer hungrige står även en vegetarisk buffé framdukad. Under sensommaren
planerar familjen Deckart också att arrangera en konsert i den stora, men intima trädgården, med legendariska låtar till kaffet.

Nu är kaffe- och sötsakskvoten mer än fylld för den här gången, åtminstone för oss som gjort reportaget. Men här listar vi några fler kaffeställen i Nynäshamn med omnejd, som vi får spara till en annan gång när vi blir fikasugna…

FIKAREPORTRAR: NICLAS AXELSON & PAULIN SUNESSON

Fler kaffeställen:
• Jannis Konditori i Nynäshamns centrum
• Ärlan på Skolgatan i Nynäshamn
• Västerby bygdegårds café
• Våffelstugan vid Ösmo kyrka
• Smedjan på Fållnäs gård

Under sommaren får Nynäshamn ytterligare ett cafétillskott, när Taralets Coffee öppnar på Sjötelegrafen. Det finns med andra ord gott om valmöjligheter och cafékulturen blomstrar i vår kommun. God tår!

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på google
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Läs mer

100% NYNÄSHAMN med webbplatsen 100nynashamn.se är ett gratis magasin om Nynäshamn, av stolta nynäshamnare och med lokalt engagemang.

Vi vill lyfta fram allt det positiva som finns att berätta om i hela vår kommun. Människorna, platserna, det lokala näringslivet, besökarna, föreningslivet, kulturen, evenemangen, boende och livsmiljö… Listan är mycket längre än så. Vi är inte i första hand en nyhetskanal, utan vill beskriva livet i Nynäshamn ur många olika perspektiv.

Magasinet 100% NYNÄSHAMN delas ut 10 ggr/år till hushåll och företag i Nynäshamn kommun, samt sprids även via tidningsställ på strategiska platser. Upplagan är drygt 15 000 ex. Vårt sommarnummer i juni delas även ut till fritidshus i kommunen och på Muskö med en upplaga på c:a 30 000 ex.

100% NYNÄSHAMN ges ut av 100% Reklam & Media i Nynäshamn AB. Både tidning och webb är gratis för läsarna och finansieras med annonser från våra fantastiska företag och verksamheter.