En hemlig pralin

Louise Öbrink på Chokladhuset i Nynäshamn har sedan 2006 levererat praliner till Nobelfestligheterna den 10 december. Smaken på pralinen är strikt hemlig fram till festen och ska varje år följa ett tema, som 2019 var just – hemligheter!

Louise har sedan 2006 skapat Nobelpraliner på olika teman som ”1700-tal”, ”Litterära verk” och ”Svensk jul”. När hon fick veta att årets tema för Nobel Nightcap, efterfesten där Louise praliner serveras, var ”Hemligheter” smaksatte hon pralinen med en hemlig ingrediens!
– Det är något som ingen är allergisk mot och som vi har i livsmedel vi möter varje dag. Men ingrediensen är väldigt ovanlig i chokladsammanhang.
Årets pralin är baserad på citrusfrukten yuzu.
– Vi har gjort en yuzutryffel i botten, ovanpå den en mörk chokladtryffel – med den hemliga ingrediensen – och så toppar vi pralinen med kakaonibs.
Det mest utmanande temat genom åren var ”Jorden runt”.
– ”Det blir jättelätt”, sa de till mig. ”Du kan välja vad som helst och bara ta ingredienser från hela världen.”
Långt ifrån ”jättelätt”, tänkte Louise. Men hon lyckades få in hela världen genom att smaksätta med lagerblad från Europa, citrongräs från Afrika, stjärnanis och svartpeppar från Asien, vanilj från Oceanien, rom från Sydamerika och lönnsirap från Nordamerika.
– Rent tekniskt är den smaken och fyllningen det svåraste jag har gjort.
Hennes personliga favorit är basilikatryffeln från 2009.
– Den är egentligen den tekniskt enklaste av dem allihop, men basilika och choklad är så vansinnigt gott ihop.
2 200 praliner levererade hon till Nobel Nightcap. Hon var själv på festen och när hon kom hem fram på småtimmarna satte hon sig vid datorn för att avslöja årets pralin för allmänheten.
– Jag trycker på ”knappen” klockan fem på morgonen och då publiceras det på vår sajt. Och det finns faktiskt några som sitter och väntar!
Den 11 december brukar kunder hänga på låset till
butiken.
– Ja, det finns de som står och väntar, som vill vara först och kanske ta med sig till jobbet. Det brukar vara en ganska strid ström av kunder, som vill prova årets pralin före alla andra!
Och den hemliga ingrediensen? Brödkryddan kummin!

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på google
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Läs mer

100% NYNÄSHAMN med webbplatsen 100nynashamn.se är ett gratis magasin om Nynäshamn, av stolta nynäshamnare och med lokalt engagemang.

Vi vill lyfta fram allt det positiva som finns att berätta om i hela vår kommun. Människorna, platserna, det lokala näringslivet, besökarna, föreningslivet, kulturen, evenemangen, boende och livsmiljö… Listan är mycket längre än så. Vi är inte i första hand en nyhetskanal, utan vill beskriva livet i Nynäshamn ur många olika perspektiv.

Magasinet 100% NYNÄSHAMN delas ut 10 ggr/år till hushåll och företag i Nynäshamn kommun, samt sprids även via tidningsställ på strategiska platser. Upplagan är drygt 15 000 ex. Vårt sommarnummer i juni delas även ut till fritidshus i kommunen och på Muskö med en upplaga på c:a 30 000 ex.

100% NYNÄSHAMN ges ut av 100% Reklam & Media i Nynäshamn AB. Både tidning och webb är gratis för läsarna och finansieras med annonser från våra fantastiska företag och verksamheter.