Dörrkransen välkomnar gäster inför julen

Kring första advent börjar vi dekorera våra hus och trädgårdar med ljusslingor och allehanda julprydnader. Elljusstaken ska ställas fram och det första adventsljuset tändas till dofterna av varm glögg och nybakade pepparkakor. Så här års smyckas också många av våra entrédörrar med en vacker och inbjudande adventskrans som visar att julen är i antågande.

Kransen har en lång historia, men den har inte alltid hängts på dörren i välkomnande syfte. Tvärtom var den ursprungligen avsedd för att hålla onda andar på avstånd och inte alls särskilt dekorativ. Snarare gällde det att göra en så vass och stickig krans som möjligt för att få vara ostörd.

Kransen som symbol har ända sedan antiken använts för att hylla segrare, den har funnits som bordsdekoration och huvudbonader i olika sammanhang genom tiderna och som kristen symbol tillsammans med de fyra ljusen som markerar söndagarna i advent.

Seden att smycka våra dörrar med adventskransen är som många andra traditioner importerad och fick fäste i Sverige först efter andra världskriget. Tillgången på material har dock gjort att vi har skapat vår egen variant, där till exempel gran, kottar, lingonris och röda bär varit vanliga inslag som kunnat hämtas direkt från skogen.

Genom åren har våra professionella florister utvecklat adventskransen till nya dimensioner och gett den en mer varierad utformning. Idag finns mängder av kransar i olika naturmaterial och storlekar att välja bland i butikerna. Att skapa sin alldeles egen version kan också vara en lagom stor utmaning för den som gillar att pyssla.

Längst ner på sidan kan du se en film med vad du behöver och hur du går tillväga för att göra din egen personliga adventskrans.

Ösmo Plantshop
Från plantshopen i Ösmo kommer denna krans skapade av granris, grankottar, julkulor, läderband, rostiga stjärnor och taklök.
Grönväxtriket
På Torggatan vid Malmtorget hittar du växtbutiken som skapat den här kransen av thuja, röda blad, blommor och tallkottar.
Anettes blommor
Anette erbjuder sina julkransar likt denna hjärtformade av enris och murgröna, på bl a julmarknaderna i Nynäshamn och på Torö.
Blomstersnäckan
Av kungsgran, lingonris, julros samt detaljer liknande ekollon och istappar har Blomstersnäckan på Nynäsvägen skapat denna krans.
Min trädgård
Vid korsningen Frejgatan/Mörbyvägen säljer Günter och Ingalill sina julkransar, som den här av thuja, trollhassel och taklök.

Text Niclas Axelson | Foto Paulin Sunesson

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på google
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Läs mer

100% NYNÄSHAMN med webbplatsen 100nynashamn.se är ett gratis magasin om Nynäshamn, av stolta nynäshamnare och med lokalt engagemang.

Vi vill lyfta fram allt det positiva som finns att berätta om i hela vår kommun. Människorna, platserna, det lokala näringslivet, besökarna, föreningslivet, kulturen, evenemangen, boende och livsmiljö… Listan är mycket längre än så. Vi är inte i första hand en nyhetskanal, utan vill beskriva livet i Nynäshamn ur många olika perspektiv.

Magasinet 100% NYNÄSHAMN delas ut 10 ggr/år till hushåll och företag i Nynäshamn kommun, samt sprids även via tidningsställ på strategiska platser. Upplagan är drygt 15 000 ex. Vårt sommarnummer i juni delas även ut till fritidshus i kommunen och på Muskö med en upplaga på c:a 30 000 ex.

100% NYNÄSHAMN ges ut av 100% Reklam & Media i Nynäshamn AB. Både tidning och webb är gratis för läsarna och finansieras med annonser från våra fantastiska företag och verksamheter.