Restaurang-boomen i centrum

Under en längre tid var utbudet av restauranger i Nynäshamns centrum minst sagt skralt. När man emellanåt blivit stoppad på gatan av någon mer eller mindre desperat utsocknes besökare, som med hungrig blick frågat om det finns något öppet matställe i närheten, har man oftast fått lov att hänvisa till andra delar av staden. Men nu har något hänt.

På senare tid har flera restauranger öppnat dörrarna i Nynäshamns centrala stadsdel, varav några nygamla som bytt regi och andra som startar upp med nya koncept och ger centrumkärnan mer liv och rörelse såväl dag- som kvällstid. Och variationen är stor. Det senaste tillskottet på centrums restaurangkarta är den vid det här laget välkända Bar & Burgers. Thomas Cederblad och Rose-Marie Englund-Cederblad har drivit konceptet på Nynäsvägen under flera år, men i september gick flyttlasset till de helt nyrenoverade lokalerna på Fredsgatan 8. Här har ytan ökat rejält jämfört den tidigare adressen, men känslan därifrån vill de behålla.

– Det viktigaste är att få med atmosfären från Nynäsvägen, säger Thomas. Det ska kännas ”rough” men med kvalitet och samtidigt intimt.

Och så känns det också när man kommer in i lokalen, som har försetts med rustik industrifeeling och tegelliknande väggar. Borden utgörs av kabeltrummor. På bottenvåningen finns den stora bardisken och gott om sittplatser, medan övre plan mer reserverats för de spelsugna. Här finns dart, biljardbord och shuffleboards. Båda våningarna har försetts med stora TV-skärmar, totalt 5 stycken, där det kommer att visas allehanda sportevenemang. Och det är ingen idé att försöka byta kanal.

Valmöjligheterna i Nynäshamn har fått ett rejält uppsving för alla som gillar mat, dryck och nöjen.

– Vi är en sportbar och det ska märkas, säger Thomas. Närmast kör vi EM-kvalet på skärmarna. Men det kan oväntat dyka upp andra överraskningar vid enstaka tillfällen, fortsätter han hemlighetsfullt.
Konceptet från Nynäsvägen följer som sagt med till centrumlokalen. Det är hamburgare i olika former och bira som gäller i första hand, men sortimentet i baren utökas. Nytt blir också att Bar & Burgers kommer att servera luncher och att öppettiderna utökas.

– Vi har byggt en scen där det också kommer att hända grejer, och till nästa sommar öppnar vi uteserveringen, avslutar Thomas.

En bit bort på Fredsgatan finns en relativt färsk nykomling i Nynäshamns restaurangutbud. Här driver Alexander Martinez, tillsammans med sina handplockade medarbetare, bistron Torget som öppnade i somras. Alexander har själv en bakgrund som bland annat kock och bartender och har tagit hem flera utmärkelser inom det senare gebitet.

Han driver också ett event- och cateringbolag parallellt med den nya verksamheten. Lokalerna, med adress Stadshusplatsen 4, har totalrenoverats inför öppnandet och består av en bardel, en matsal och en ”chambre separee” för mer privat samvaro.

– Vi ville starta något nytt som inte redan fanns här i Nynäshamn, säger Alexander.
Tanken är en europeisk bistro med inspiration från medelhavsländerna, där man bland annat också ska kunna skräddarsy sin egen meny.

– Lite som en italiensk ”trattoria” där vi visar spontanitet i det vi gör, fortsätter han.

Vi satsar på råvaror av hög kvalité och en meny som kommer att skifta efter säsong och årstid. All mat lagas från grunden med många egentillverkade ingredienser, och vi vill att det ska vara prisvärt för våra gäster.

Med sin bakgrund som bartender trivs Alexander som bäst när det är fullt ös i baren.

– Att komponera drinkar är en stor passion. Allra helst med gin eller rom, som vi satsar extra på här.

På luncherna serveras ”husmanskost med en tvist”, som Alexander uttrycker det och till nästa sommar blir uteserveringen större. Alexander är en man med många järn i elden, och han har redan börjat fundera på hur han kan utveckla Torget i framtiden.

– Jag har flera idéer, så det kommer helt säkert att hända nya saker framöver.

På andra sidan Stadshusplatsen pågår renoveringen för fullt då 100% Nynäshamn är på besök. Men när tidningen delas ut har förhoppningsvis den helt nyrenoverade musikpuben Ankaret hunnit öppna igen. Här kommer det också att serveras mat några dagar i veckan, preliminärt från torsdag till lördag och i samband med bions onsdagsföreställningar. Den blir ett komplement till den redan pågående verksamheten ”En trappa upp” i Folkets Hus, där gymnasiets restaurangskola serverar luncher tisdagar till torsdagar. Folkets Hus har också en egen måndagsbistro på samma plats, så i byggnaden går det nu att få en bit mat alla veckans dagar utom söndagar.

Källaren Lydia har funnits ett tag, men i maj tog nya ägare över. Det är bröderna Parlak, som även driver restaurangen Dolce Vita på Kungsholmen i Stockholm och gjort det ända sedan början av 80-talet. I sekelskifteshuset på Centralgatan 3 är lokalerna totalrenoverade men atmosfären av gamla valv finns kvar i väggarna. Nyligen blev också den nya uteplatsen färdig och till nästa sommar tänker ägarna erbjuda en grillbuffé på terrassen. Källaren Lydia har en varierad meny som delvis inspirerats av det italienska köket och serverar klassisk husmanskost på luncherna.

Vid Styrmansgränd möts vi av en ”grön” ägare till den också ganska nystartade irländska puben The Iron, som togs över av Teres Eneqvist så sent som i augusti. Här är det i första hand Guinness på tappkran som gäller tillsammans med riktigt klassisk pubmat, där allt från fish and chips till hemlagad pytt-i-panna finns på menyn. Mat och dryck serveras till tonerna av irländsk bakgrundsmusik. Teres planerar att utöka med servering av dagens lunch och det kan också bli liveframträdanden i lokalen så småningom.

Längst ner i backen vid Styrmansgränd finns Asian House sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka. Här erbjuds bland annat en lunchbuffé med asiatiska rätter av familjen Wu-Ng. På buffén finns smaker från Kina, Japan, Thailand och Korea, som ofta kompletteras med något klassiskt svenskt som till exempel pannbiff eller raggmunk för den som föredrar det. På helgerna dukas en kvällsbuffé med barbecue upp på liknande sätt och sommartid serveras även den varje dag i veckan.

Mer från det asiatiska köket finns på Fredsgatan 10, där Fengye Sushi håller till. Förutom just sushi serveras flera andra japanska rätter här och man kan äta på plats eller ta med maten hem.

Lägg till snabbmatställen och caféer, så nog har valmöjligheterna i Nynäshamns centrum fått ett rejält uppsving för alla som gillar mat, dryck och nöjesetablissemang på senare tid. Och utbudet i Nynäshamn slutar ju inte heller i centrum. Nu finns det gott om ställen runt om i hela stan dit man kan söka sig själv men även hänvisa hungriga besökare som undrar var man kan få en bit mat, släcka törsten och kanske till och med få tillfälle att umgås med lokalbefolkningen.

Vi ville starta något nytt som inte redan fanns här i Nynäshamn. Alexander Martinez (stående) med handplockade medarbetare på Torget. Sittande fr v Rickey Elfman, Patrik Millian och Sabina Mustafazade.

Det ska kännas ”rough” men med kvalité och samtidigt intimt. Flyttlasset har gått från Nynäsvägen till centrum för Thomas Cederblad och Rose-Marie Englund-Cederblad på Bar & Burgers.

Text & foto Niclas Axelson

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på google
Dela på linkedin
Dela på print
Dela på email

Läs mer

100% NYNÄSHAMN med webbplatsen 100nynashamn.se är ett gratis magasin om Nynäshamn, av stolta nynäshamnare och med lokalt engagemang.

Vi vill lyfta fram allt det positiva som finns att berätta om i hela vår kommun. Människorna, platserna, det lokala näringslivet, besökarna, föreningslivet, kulturen, evenemangen, boende och livsmiljö… Listan är mycket längre än så. Vi är inte i första hand en nyhetskanal, utan vill beskriva livet i Nynäshamn ur många olika perspektiv.

Magasinet 100% NYNÄSHAMN delas ut 10 ggr/år till hushåll och företag i Nynäshamn kommun, samt sprids även via tidningsställ på strategiska platser. Upplagan är drygt 15 000 ex. Vårt sommarnummer i juni delas även ut till fritidshus i kommunen och på Muskö med en upplaga på c:a 30 000 ex.

100% NYNÄSHAMN ges ut av 100% Reklam & Media i Nynäshamn AB. Både tidning och webb är gratis för läsarna och finansieras med annonser från våra fantastiska företag och verksamheter.