För Anna Torstensson är julen bara glädje och njutning. När sommarlovet tar slut och barnen ska tillbaka till skolan börjar hennes jullängtan. Då börjar hon planera för julen, boa in sig och sukta efter julböcker.
– Jag köper en ny julbok varje år, men de säljs inte så tidigt som jag skulle önska. Så jag plockar fram mina gamla och lånar på biblioteket så länge.
Annas syskon är vana. Redan i början av september frågar Anna ”Hur ska vi fira jul?” Varje år svarar de ungefär detsamma: ”Det är ju sommar!” eller ”Du är sjuk!”.
– I år höll jag igen och till slut var det faktiskt en av systrarna som frågade mig hur det skulle bli med julen i år, säger hon nöjt.
Förra julen var den märkligaste i Annas liv. Som nyseparerad och nyinflyttad i sitt nya hem hann hon varken längta eller julfixa som hon ville. Jul blir det ju ändå, och den blev bra. Med barnen och deras pappa firade hon hos sin brors familj i Gamla Enskede tillsammans med övrig släkt.
– I år firar jag nog på samma sätt men det hade lika väl kunnat vara på Öland med mina barns pappas släkt.
Men först ska Anna äta en mysig julfrukost hemma med barnen och deras pappa. Anna och hennes ex är fortfarande väldigt goda vänner och ses ofta. De bor bara 200 meter från varandra, perfekt för Sam som fyller nio på Luciadagen och Vilmer som blir fjorton i januari.
– Den här lägenheten är som gjord för julmys. Första gången min exman var här sa han ”Det här är ju du Anna!”. Den är perfekt för ett glöggmingel och det ryms faktiskt 23 runt bordet när jag drar ut det.
Om man samlat julsaker sedan barnsben, hur klarar man då att banta ner till en liten trea?
– Det behövs inte lika många saker för att skapa stämning som i ett stort hus. Vi delade på julpyntet, lade ut allt på en stor matta och turades om att välja. Jag fick börja och tog en fågel, jag älskar fåglar som julpynt. Nästa viktiga sak var en Jenny Nyström-tomte.
Vi är många som känner oss lätt stressade inför julen. Vad har Anna för råd till oss?
– Att göra det man tycker är roligt! Fråga sig om det är viktigt att ha superstädat. Inte tänka ”måste” utan ta tillfället att mysa och tända ljus. Man kan baka lussebullarna i god tid och lägga i frysen. Göra en stor pepparkaksdeg och baka lite eftersom, den håller en månad i kylen. Tryffel håller sig också en månad i kylen.
Anna berättar att hon tittar efter julpynt i antikbodar och på loppisar året om och att hon hämtar pynt i skogen.
– Under hösten går jag ut och plockar hem mossa, blåbärsris, kottar och annat fint gratismaterial.
När det kommer till maten, baket och godiset slarvas det inte. Anna provar nya recept i god tid varje år, och hon vet vad hon gör. Under sin mammaledighet utbildade sig Anna till konditor, då var drömmen ett eget café. När hon fick erbjudandet att driva ett café & lunchbistro kombinerat med secondhand tog hon chansen.
– Jag är så tacksam att ha provat men jag vill inte göra det igen. Det är så mycket omkring man inte tänker på. Man får aldrig vila och är aldrig ledig, inte ens hemma. Jag har aldrig bakat eller lagat så lite mat hemma som då, jag var helt slutkörd.
Två små barn och en jättevilla med trädgård krävde också sitt. Numera jobbar Anna med personalfrågor och älskar både sitt jobb och kollegorna. Och lusten att baka är tillbaka.
– Nu när jag kommer hem kan jag koppla av. Och lusten att vara kreativ, inreda och pynta, baka och fixa, har kommit tillbaka. Jag kan tänka mig ett jobb som kreatör i framtiden, men då med inredning som är ett stort intresse.
Det tog ett tag att landa i det lugn hon känner nu. Förut var det ju alltid något som skulle fixas.
– Första helgen jag bara var hemma och gjorde ingenting blev jag chockad över mig själv, att det gick! Nu kan killarna och jag ligga och kolla film eller läsa när det är helg. Det är så skönt.
Hur blir julen som skild då? Förra året blev annorlunda men Anna tycker ändå inte att julen måste se lika ut varje år. Att den kan vara på olika platser med olika människor och olika mat.
– Jag säger ofta till barnen att vara öppna för förändring, det är det enda man kan vara säker på här i livet. Det är lika bra att omfamna den och flyta med snarare än att streta emot.
Anna tycker det är fint när det gamla och nya kan mötas. Att
familjer och bonusfamiljer får ta plats.
– I år har min nya partner Peder bakat alla pepparkakorna på sin mammas gamla recept. Och nyår firar jag och barnen i Säfsen med honom och hans son, tillsammans med vänner.
Anna och hennes syster brukar besöka julmarknader och fika tillsammans, varje helg från starten i november fram till jul. Anna funderar över varifrån hennes nörderi kan komma.
– Min farmor älskade julen och var en mycket viktig del i firandet hos pappa och mina syskon ute på Värmdö. Hon älskade att roa oss barn med en massa påhitt och överraskningar. Det var dans kring stora granen och alla deltog. I Stockholm brukade morfar samla familj och släkt för grötfrukost. Tyvärr är båda borta nu och mycket saknade.
Dagen före julafton samlas Anna och hennes syskon och äter fiskgryta med saffran och dricker champagne. Snart är längtan över, nu är det da’n före doppareda’n.
– Men före nyårsafton ska julen ut, granen och alltihopa. Nyår ska vara vit och krispig med champagne. Sedan orkar jag inte tänka på julen förrän framåt augusti igen, säger Anna bestämt och sträcker fram en skål med sin ljuvliga pistagetryffel.
Text Ingmarie wass | Foto Charlotte Friberg
Recept från Anna
Annas pistagemandelmassa med päroncognac
1 1/2 dl osaltade pistagenötter
1 dl skållad sötmandel
2 dl florsocker
2-4 tsk vatten
1-2 msk päroncognac
Skålla och skala mandlar.
Mal nötterna i mixer, hushållsassistent.
Tillsätt florsocker.
Tillsätt päroncognac och vatten, lite i taget.
Mixa till mjuk mandelmassa.
Forma två limpor. Vira in i plastfolie. Förvara i kylen.
Rulla bollar av pistagemassan, doppa i smält mörk eller vit choklad.
Lägg på bakplåtspapper och låt dem torka.
Honung- och pepparkakstryffel
300 g mjölkchoklad av bättre kvalitet
25 g smör
1/2 dl vispgrädde
2 msk honung
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk mald kryddnejlikor
1/2 tsk ingefära
(Välj färdig pepparkakskrydda om du tycker det känns bättre)
1 nypa flingsalt (och om du vill ha lite hetta, en knivsudd chilipulver)
Kakao att doppa/rulla tryffeln i
Finhacka chokladen.
Dela smöret i mindre bitar. Lägg chokladen och smöret i en bunke.Gärna en som tål micro.
Häll grädde och honung i en kastrull. Lägg i kryddorna.
Koka upp grädde och honung. Häll blandningen över chokladen och smöret i bunken. Rör ihop till smet. Om den inte smälter/går ihop kör lite i micron.
Klä över bunken med plastfilm och låt svalna i rumsvärme tills den stelnat.Den otålige ställer in den i kylen…
Rulla små bollar. Doppa/pudra med kakao. Förvara i kylen.
Herr Peders pepparkakor
Pepparkaksdeg som kan förvaras under plast i kylen och räcker till utbak hela december.
1.5 dl sirap
7 dl strösocker
2.5 dl vatten
2 msk bikarbonat
500 g smör
1.5 msk kanel
1.5 msk ingefära
1 msk kardemumma
1 msk malda nejlikor
24 dl vetemjöl
Vid utbakning, sätt ugnen på 200°C.
Tag en bit av degen och kavla ut tunt på väl mjölat bakbord. Tryck ut pepparkakor med formar och lägg dem sedan på en bakpappersklädd plåt. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 4-5 minuter, tills de fått en fin färg. Låt svalna på plåten och förvara sedan i en kakburk med lock.
Blanda sirap, strösocker och vatten i en kastrull. Låt koka upp och tag sedan bort från värmen.
Rör i bikarbonat, smör och kryddorna. Rör om tills allt smör smält och blandningen svalnat en aning.
Mät upp 24 dl vetemjöl i en stor bunke och häll sedan på smörblandningen. Arbeta ihop en ganska kladdig deg.
Plasta in och låt vila i kylskåp över natten.